Friday, January 21, 2011

Ο Boy George επιστρέφει κλεμμένη εικόνα του Χριστού σε Εκκλησία της Κύπρου


Ο Boy George (κατά κόσμον George Alan O'Dowd), πρώην τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος, Culture Club , συμφώνησε να επιστρέψει στην Εκκλησία της Κύπρου μία εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα που ήρθε στην κατοχή του το 1985, 11 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή. Η εικόνα αναγνωρίστηκε μετά από ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή με το γνωστό καλλιτέχνη και στη συνέχεια η Εκκλησία του προσκόμισε μαρτυρίες ειδικών βυζαντινολόγων και του ιερέα του χωριού…
Ο διάσημος τραγουδιστής αγόρασε την εικόνα από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Λονδίνο το 1985 χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή της. Η εικόνα πριν την εισβολή κοσμούσε τον ναό του Αγίου Χαράλαμπου στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας.
«Ευτυχώς η εικόνα επιστρέφει στο νόμιμο σπίτι της» δήλωσε ο Boy George. «Είμαι φίλος της Κύπρου και φρόντιζα την εικόνα επί 26 ολόκληρα χρόνια» πρόσθεσε. Και συνεχίζει: «Ανυπομονώ να δω την εικόνα να επιστρέφει στην Κύπρο αρχικά και στη συνέχεια στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου από όπου και αφαιρέθηκε παράνομα».
Η εικόνα επιστράφηκε στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπο Νεάπολης Πορφύριο κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής σε αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στο βόρειο Λονδίνο. Η χειρονομία αυτή, τόνισε ο επίσκοπος, έγκειται στις γενικότερες προσπάθειες που κάνει η εκκλησία της Κύπρου για τον επαναπατρισμό κλεμμένων πνευματικών θησαυρών. Στον Boy George δόθηκε σύγχρονη βυζαντινή εικόνα του Χριστού με την ευχή όπως και άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
eradio.gr

No comments:

Post a Comment