Οι επιθέσεις έγιναν αντιληπτές τον Ιανουάριο και άφησαν ηλεκτρονικά ίχνη που οδηγούν σε διακομιστές στην Κίνα, μετέδωσε το καναδικό δίκτυο CBC, επικαλούμενο «πηγές στα ανώτερα κλιμάκια» της κυβέρνησης.
Το κανάλι διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφές αν οι χάκερ είναι Κινέζοι, ή αν απλώς δρομολόγησαν τις επιθέσεις μέσω Κίνας. Σύμφωνα πάντως με ένα άλλο καναδικό κανάλι, το CTV, οι δράστες ήταν «χάκερ της κινεζικής κυβέρνησης».
Οι χάκερ που φέρεται να εκπαιδεύει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας είχαν εξάλλου κατηγορηθεί και για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου, καθώς και για τις επιθέσεις που οδήγησαν τη Google στην απόφαση να αποσυρθεί από την Κίνα.
Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας από την Κίνα έχουν εξελιχθεί σε «μείζον πρόβλημα», δήλωσε στο CTV ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στον Καναδά.
Στο τελευταίο περιστατικό, οι χάκερ εισέβαλαν σε υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών και της υπουργικής επιτροπής που ελέγχει τις δημόσιες υπηρεσίες (Treasury Board). Εισέβαλαν επίσης σε υπολογιστές κυβερνητικών αξιωματούχων, στους οποίους βρίσκονταν αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης για ευαίσθητα συστήματα δεδομένων.
Η υπουργική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ανίχνευσε «μη εξουσιοδοτημένη απόπειρα πρόσβασης» στα δίκτυά του, αναφέρει το AFP.
«Η πρόσβαση των υπαλλήλων [της επιτροπής] στο Διαδίκτυο έχει προς το παρόν περιοριστεί» για λόγους ασφάλειας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τα ρεπορτάζ: «Ο ισχυρισμός ότι η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ηλεκτρονικές εισβολές μέσω Διαδικτύου είναι αβάσιμος» είπε.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment