Wednesday, February 16, 2011

Το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία καυτηριάζει ο Αμερικανός πρεσβευτής



Την ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Φράνσις Ριτσαρντόνε, ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη τεσσάρων δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας Oda TV, στο όνομα της έρευνας για την υπόθεση «Εργκένεκον».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ριτσαρντόνε δήλωσε στη διάρκεια δεξίωσης: «Από τη μια συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και από την άλλη γίνονται ομιλίες για την ελευθερία του λόγου. Δεν το κατανοούμε αυτό».

Τα σχόλια του πρεσβευτή έγιναν μετά την έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία στα γραφεία του ιστότοπου της αντιπολίτευσης Oda TV και αφού έθεσε υπό κράτηση τέσσερις δημοσιογράφους επειδή υποτίθεται ότι συνδέονται με την έρευνα για την υπόθεση «Εργκένεκον». Πρόκειται για τον  διευθυντή του δικτυακού τόπου και αρθρογράφο της Hurriyet Σονέρ Γιαλτσίν, και άλλα τρία άτομα.

«Εργκένεκον» είναι η ονομασία ενός δικτύου που κατηγορείται για συνωμοσία για πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης. Σχεδόν 300 πρόσωπα, περιλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και πολιτικών, έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και τη δίκη, η οποία συνεχίζεται από το 2008.

Επικριτές της κυβέρνησης την έχουν κατηγορήσει ότι χρησιμοποιεί τη δίκη του δικτύου «Εργκένεκον» για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους της. Μερικοί κρατούνται για μήνες ή και περισσότερο σε σχέση με την υπόθεση αυτή χωρίς να έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ο ιστότοπος Oda TV είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του κόμματος AK του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι, τις κατοικίες των οποίων ερεύνησε επίσης η αστυνομία, τέθηκαν υπό κράτηση μερικές ώρες αφού ο ιστότοπος δημοσιοποίησε ένα βίντεο, στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός πως η αστυνομία κατασκεύασε μερικά από τα στοιχεία στην έρευνα για το δίκτυο «Εργκένεκον».

Ο πρεσβευτής Ριτσαρντόνε δεν έκανε συγκεκριμένα σχόλια για τις συλλήψεις στον Oda TV, αλλά δήλωσε: «Παρακολουθούμε από κοντά τη δίκη. Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία του λόγου είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το λαό σ' αυτή την περιοχή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
in.gr

No comments:

Post a Comment