Thursday, February 17, 2011

Ban από το Playstation Network στα σπασμένα PS3

Την πολιτική που ακολουθεί η Microsoft για να αποτρέψει το «σπάσιμο» του Xbox 360 υιοθετεί και η Sony: με μια σύντομη ανακοίνωση στο επίσημο μπλογκ για το Playstation επαναλβάνεται ότι όσοι χρήστες PS3 χρησιμοποιούν υλικό που παρακάμπτει τις μεθόδους προστασίας ή εκτελούν μη εξουσιοδοτημένο ή πειρατικό λογισμικό δεν θα έχουν στο εξής πρόσβαση στο Playstation Network ή στις υπηρεσίες του. Για να αποφύγουν την τιμωρία τους, θα πρέπει να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να διαγράψουν αυτό το λογισμικό (και μάλιστα πριν εντοπιστούν εάν αποπειραθούν να αξιοποιήσουν το PSN). Αποπομπή από το Playstation Network σημαίνει τέλος στα ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια, τέλος στις ενημερώσεις παιχνιδιών και άλλο υλικό.

Η ιστορία του Jailbreak


Το 2010 ο Αμερικανός Τζορτζ Χοτζ δήλωνε υπερήφανος ότι βρήκε τη λύση για την εκτέλεση πειρατικών παιχνιδιών στο Playstation 3, προκαλώντας φυσικά την οργή της Sony. Η σπασμένη κονσόλα έτρεχε παιχνίδια του PS2, πειρατικούς τίτλους, «σπιτικά» παιχνίδια, θεωρητικά ακόμα και άλλα λειτουργικά συστήματα.

Στις 11 Ιανουαρίου ο Χοτζ υποχρεώθηκε να αφαιρέσει το jailbreak από το σάιτ του και η Αρχική σελίδα αντικαταστήθηκε από παραπομπές σε έγγραφα που έλαβε από τους δικηγόρους της Sony για την παράνομη διάθεση λογισμικού, οδηγιών και εργαλείων για την παράκαμψη των μεθόδων ασφαλείας του PS3 και την εκτέλεση αντιγραμμένων παιχνιδιών.

Οι μηνύσεις δεν αφορούν μόνο τον Geohot (όπως είναι γνωστός στην διαδικτυακή κοινότητα) αλλά και την ομάδα χάκερ FAIL0VERFLOW. Ετσι, οι λύσεις του Χοτζ έπαψαν να είναι διαθέσιμες από το δικτυακό του τόπο (αν και είναι υπήρχαν εναλλακτικά μονοπάτια). Η υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει.

Πάντως, ο Χοτζ πάντοτε υποστήριζε -και δεν είναι ο μόνος- ότι οι πρακτικές του είναι θεμιτές, όσο κι αν δεν αρέσουν στη Sony, ή την Apple (την οποία επίσης εξόργισε ξεκλειδώνοντας το iPhone).

No comments:

Post a Comment