Monday, February 7, 2011

372.000 ευρώ για το διήμερο για το Παοκ/Ολυμπιακός

Σε εποχές ΔΝΤ που η οικονομία στενάζει, το κράτος συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Ενώ «ρουφάει διαρκώς το αίμα» μισθωτών-συνταξιούχων, ζητώντας τους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, αυτό συνεχίζει να ξοδεύει το χρήμα αλόγιστα.
Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται από την άνευ λόγου κινητοποίηση για το «κεκλεισμένων των θυρών» ντέρμπι Κυπέλλου ΠΑΟΚ ? Ολυμπιακού, λες και επρόκειτο για... πραξικόπημα. Η συμπρωτεύουσα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη και οι πολίτες έβγαζαν? αφρούς από το στόμα αντικρίζοντας αυτή την αστυνομοκρατία.
Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Δευτέρας» απευθύνθηκε σε πηγές της ΕΛ.ΑΣ., σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το ποσό που εκταμιεύτηκε για όλη αυτή την επιχείρηση. Δηλαδή, έξοδα για μεταφορά, διαμονή, σίτιση των αστυνομικών, εκτός έδρας επιδόματα αυτών, μεταφορές οχημάτων και καύσιμα.
Με δεδομένη τη μετακόμιση 300 ένστολων από την Αθήνα, η δαπάνη που απαιτείται για το διήμερο είναι 90.000 ευρώ! Το ποσό αυτό μεταφράζεται ως εξής: έκαστος 100 ευρώ για διαμονή και διατροφή (σε στρατιωτική λέσχη), 100 ευρώ μισθός και άλλα 100 ευρώ για εκτός έδρας μετακίνηση. Αντίστοιχο κονδύλι 90.000 ευρώ (!) απαιτείται για τους αντικαταστάτες των? Αθηναίων από άλλες περιοχές εκτός Αττικής, 60.000 ευρώ για τους περίπου 1.200 της συμπρωτεύουσας και άλλες 90.000 ευρώ για τους 300 αντικαταστάτες εκείνων που μετακινήθηκαν από όμορους νομούς προς τη «νύμφη του Θερμαϊκού».
Σημειωτέον ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη κοστίζουν περισσότερο απ’ τους απλούς αστυνομικούς, καθώς λόγω βαθμού η αντίστοιχη «τριλογία» για το διήμερο ανέρχεται στα 450 ευρώ (με παραμονή σε μονόκλινο δωμάτιο). Ετσι, για τους περίπου 60 «γαλονάδες» απαιτήθηκαν 27.000 ευρώ.
Η πτήση του ελικοπτέρου της Αστυνομίας (ταξίδεψε από παραμεθόρια περιοχή) επιβάρυνε τον κορβανά κατά περίπου 10.000 ευρώ (!). Τριακόσια ευρώ (το διήμερο) για κάθε έναν από τους τρεις άνδρες του πληρώματος και περίπου 10.000 ευρώ για ανεφοδιασμό καυσίμου. Υπολογίζεται ότι συμπλήρωσε 15 ώρες στον αέρα, διάστημα περιπολίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα το έκανε σε τρεις ημέρες.
Στα οχήματα, το κόμιστρο μεταφοράς με το τρένο των 40 μοτοσικλετών της ομάδας «Δέλτα» (από την Αθήνα) υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ, των αντίστοιχων 40 συμβατικών αυτοκινήτων στα 2.800 ευρώ (μ. ό. εξόδων βενζίνης 70 ευρώ) δίχως πληρωμή διοδίων και των 5 λεωφορείων των ΜΑΤ 500 ευρώ (100 ευρώ βενζίνη το καθένα). Ετσι, κάνοντας τη σούμα η συνολική δαπάνη για την Αστυνομία ανέρχεται στα 372.000 ευρώ, μόνο για ένα διήμερο! Απίστευτο κι όμως ελληνικό!
Εγκριση
Το απίστευτο κι όμως? ελληνικό της ιστορίας είναι άλλο. Οτι από την 1η Ιανουαρίου για έξοδα της ΕΛ.ΑΣ. απαιτείται έγκριση της οκταμελούς υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου του κράτους (Υ.Δ.Ε.) και όχι τμήματος της Αστυνομίας που είχε συσταθεί πριν. Ομως, όπως ανέφεραν πηγές της Αστυνομίας, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει εγκριθεί κονδύλι. Πρώτον, διότι πρόκειται για απρόβλεπτο γεγονός και απαιτείται μία εβδομάδα, και δεύτερον, για να δοθεί το «ΟΚ» πρέπει το Δημόσιο να μη χρωστάει στους υπαλλήλους από το παρελθόν. Αυτήν τη στιγμή στα γραφεία της Αστυνομίας υπάρχουν περί τα 600.000 ακαθάριστα έγγραφα (!) για δαπάνες οδοιπορικών του 2009 και του 2010.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πρέπει να γίνει εκκαθάριση και το ποσό να αφαιρεθεί από τον φετινό προϋπολογισμό, που ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ. Ιδιες πηγές ανέφεραν πως το ποσό που εκκρεμεί είναι περί τα 24 εκατ. ευρώ και η διαφορά των τριών που προκύπτει δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χρονιάς. Συμπέρασμα; Οσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την επιχείρηση θα πληρώσουν τα έξοδα απ’ την τσέπη τους!
Αίτημα
Αστυνόμευση με ευθύνη των ΠΑΕ
Βολές «κατά ριπάς» δέχεται η ΕΛ.ΑΣ. από τις ΠΑΕ για την εμφάνιση της βίας στα γήπεδα. Τις περισσότερες φορές οι ομάδες «δείχνουν» τους ένστολους ως κύριους υπεύθυνους . Η... κατηγορούμενη απ’ την πλευρά της απαντάει ότι η ευθύνη βαραίνει τους οργανωμένους στρατούς της εκάστοτε ομάδας.
Κάπου στη μέση όλων αυτών υπάρχει το ποσοστό 10% που παρακρατά η ΕΛ.ΑΣ. από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ για τις ανάγκες αστυνόμευσης των γηπέδων. Τα χρήματα αυτά ανέρχονται για φέτος στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο ταμείο αποδίδεται και 5% επί των εισιτηρίων. Ετσι, όσοι «πιπιλούν την καραμέλα» της δωρεάν αστυνόμευσης στα γήπεδα μάλλον βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Τα στελέχη της Σούπερ Λίγκας εναντιώνονται με την απόδοση αυτού του ποσοστού, καθώς πάγια θέση τους είναι να υπάρξει ορθολογισμός. Δηλαδή, καταβολή ενός εφάπαξ ποσού στους αστυνομικούς των γηπέδων, ώστε εκείνοι να καρπώνονται επιμίσθιο με βάση την πραγματική εργασία και όχι αυτά να πηγαίνουν στα ταμεία του φορέα. Μάλιστα, στη Σούπερ Λίγκα διατείνονταν πως τα ετήσια πραγματικά έξοδα της ΕΛ.ΑΣ. δεν ξεπερνούν τα 4-4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, μειωμένα κατά το ήμισυ. Σε συναντήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν με την πολιτεία ζητήθηκε η αποπομπή της Αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους, προκειμένου η κύρια ευθύνη να περιέλθει στις ΠΑΕ, αίτημα που έμεινε τελικά στο συρτάρι.
Οσον αφορά στην πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου περί αποδέσμευσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από τα γήπεδα, στις ΠΑΕ δεν... ιδρώνουν και ιδιαίτερα. Κι’ αυτό, διότι οι περισσότερες εξ αυτών έχουν συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικά θεραπευτήρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ
Πηγή:

No comments:

Post a Comment