Monday, January 31, 2011

Σύσκεψη των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για Αίγυπτο, Λευκορωσία και Αλβανία

Οι αναταραχές στη Βόρεια Αφρική, το θέμα της Λευκορωσίας και ενδεχομένως της Αλβανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στην οποία υφέρπει το καίριο ερώτημα: «Ποια είναι η στάση της ΕΕ σε όλα αυτά τα έκτακτα γεγονότα;»,

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να εγκρίνουν μια κοινή θέση στο θέμα της Τυνησίας, έναν κατάλογο προσώπων που κατέχουν κεντρικές θέσεις εξουσίας στη Λευκορωσία, στα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος στην επικράτεια της ΕΕ, ενώ πιθανολογείται πως θα συζητηθεί και το θέμα των καταγγελιών για την κυβέρνηση Μπερίσα.

Όμως, αναλυτές επισημαίνουν ότι διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ΕΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν εκτίμησε ορθά τις εξελίξεις και δεν έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά.

Στην κριτική αυτή, κεντρικός ρόλος αποδίδεται στη βαρώνη Άστον. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο της εφημερίδας Le Monde, με τον τίτλο «αποστολή δεν εξετελέσθη», όπου με καυστικό τρόπο υποστηρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «δεν δρά»...

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης (Human Rights Watch) επικρίνουν τόσο τον Ζοζέ Μπαρόζο όσο και τη βαρώνη Άστον, ότι προτάσσουν τα ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ, θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δεύτερη μοίρα.

Υποστηρίζεται, ακόμη, ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία υποτίμησε τη δυναμική των εξελίξεων και αντιμετώπισε «μαλθακά» τα μαζικά λαϊκά αιτήματα.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, αναμφίβολα θα εξετάσουν και την κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ θα συζητήσουν και το θέμα απομάκρυνσης από τη χώρα Ευρωπαίων πολιτών, που ήδη ζητούν την αναχώρησή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment